Rețea de fraudă descoperită pe Uber Eats: Doi bărbați au furat peste 2 milioane de euro
Doi bărbaţi au fost arestaţi marţi în urma unei investigaţii complexe desfăşurate de autorităţile franceze, după ce au fost acuzaţi că au fraudat platforma Uber Eats prin intermediul unui canal criptat pe Telegram. Furtul, care ar fi generat pierderi de peste două milioane de euro pentru compania americană, a fost comis pe parcursul a aproape doi ani, între 2022 şi 2024.
Mod de operare al escrocheriei
Anchetatorii au descoperit că cei doi bărbaţi, suspectaţi de comiterea infracţiunii, au folosit un canal de mesagerie criptată numit „Fast Eats” pentru a organiza fraudarea platformei de livrări de mâncare. Conform procuraturii din Paris, acest canal oferea două tipuri de servicii: vânzarea comenzilor de mâncare la jumătate din preţul lor original şi vânzarea unor ghiduri „tech” care instruiau noii utilizatori despre cum să comită escrocherii similare. Aceste ghiduri, care învăţau utilizatorii cum să efectueze comenzi false şi să obţină rambursări ilegale, erau vândute pentru sume cuprinse între 300 şi 500 de euro.
Potrivit anchetatorilor, frauda a fost posibilă prin crearea unor comenzi false pe Uber Eats, care erau apoi anulate, iar banii erau rambursaţi fraudulos. Platforma a început să suspecteze activitatea ilegală încă din ianuarie 2022, dar abia în aprilie 2024, după o plângere depusă de Uber Eats, autorităţile au început o investigaţie oficială. Prejudiciul estimat pentru perioada dintre 1 ianuarie 2022 şi 26 iunie 2024 este de aproximativ 2,4 milioane de euro.
Arestările și acuzaţiile aduse celor doi
Cei doi bărbaţi implicaţi în această fraudă au fost arestaţi marţi, iar joi au fost inculpaţi pentru fraudă organizată. Unul dintre aceştia a fost prins în Saint-Nazaire, iar celălalt în Nanterre. În urma anchetei, cei doi au fost puşi sub supraveghere judiciară, urmând să fie judecaţi în cadrul unui proces penal. Procurorii au deschis o anchetă de amploare, fiind implicată secţia de criminalitate cibernetică, care va continua să investigheze reţeaua de fraudă.
Această escrocherie subliniază riscurile asociate cu platformele online de livrare de mâncare şi modul în care tehnologiile de criptare pot fi utilizate pentru a facilita infracţiuni cibernetice. Investigaţiile continuă, iar autorităţile franceze îşi propun să destructureze întreaga reţea de fraudă care ar putea include şi alţi complici.
Frauda descoperită la Uber Eats arată, încă o dată, cât de vulnerabile pot deveni platformele online în faţa escrocilor care folosesc instrumente tehnologice pentru a exploata sistemele. În acest context, autorităţile din Franţa şi alte state europene sunt tot mai preocupate de reglementarea mai strictă a platformelor de livrare şi de combaterea infracţiunilor cibernetice, în special în domenii sensibile precum tranzacţiile financiare online.